Datalearning: renners met meeste progressie in 2022

Geplaatst door

Welke renners maakten de meeste progressie in 2022? Dat kun je lastig op louter uitslagen bepalen, maar met ons algoritme wel. We verwerken de uitslagen van álle renners op basis van het verreden parcours en splitsen een renner op in zo’n 15 skills: van sprint tot berg, van kassei tot tijdrit. Wie een vlakke massasprint wint, krijgt bijvoorbeeld veel ‘sprintpunten’ toegewezen. Daarbij kijkt het algoritme onder meer ook naar de zwaarte van de wedstrijd en de sterkte van het deelnemersveld. Alle skills krijgen een waarde van 0 tot 100 en zijn op basis van de afgelopen 3 jaar.

En zo kun je het algoritme wedstrijden laten voorspellen, maar kun je ook de progressie van een renner zien…

Progressie 2022: Totaal

De renner met de meeste progressie in 2022 is Magnus Sheffield. De 20-jarige Amerikaan rijdt in dienst van INEOS en ontwikkelt zich spectaculair. Vooral in de (korte) tijdrit en in rittenkoersen tot een week zonder hooggebergte is Sheffield iemand om rekening mee te (gaan) houden. De vraag is of hij zich dit seizoen ook kan ontplooien als specialist in de grote klassiekers – al soleerde hij vorig seizoen al naar de winst in de Brabantse Pijl. Ook Mauro Schmid (23) van Quickstep ontwikkelt zich razendsnel als echte alleskunner.

Een andere grote stijger is Juan Ayuso. De 20-jarige Spanjaard van UAE bekroonde een ijzersterk seizoen met een 3e plek in de Ronde van Spanje. Ayuso is een ouderwetse klimgeit met een prima punch en een redelijke tijdrit, die we ongetwijfeld veel vooraan gaan zien in de meerdaagse rittenkoersen. Sandy Dujardin komen we hieronder bij de sprint op terug. Verder goed in de gaten houden: de Brit Joshua Tarling (18!) van INEOS, de eveneens 18-jarige Duitser Emil Herzog (Hagens Berman Axeon) en Kevin Vauquelin (21) van Arkea – de Fransman was in 2022 één van de renners met de meeste top-10s zonder overwinning (20 stuks!).

Andere interessante namen: de INEOS-tandem Ben Turner (23) en Lucas Plapp (22). Turner z’n specialiteit is het klassieke voorjaar, terwijl Plapp de man is voor het algemeen klassement.

Meeste progressie 2022 – totaal

Progressie 2022: Sprint

De man met de letterlijk rapste progressie is zonder twijfel Arnaud De Lie. Het 20-jarige sprintkanon van Lotto Dstny beleefde een prachtig debuutjaar in het profpeloton met maar liefst 4 sprintzeges en legio ereplaatsen. Interessante renners: ‘laatbloeiers’ Sandy Dujardin (25) en Sam Welsford (26). Dujardin is een Fransman van TotalEnergies die in zijn eerste jaar op ProTour-niveau leuke uitslagen neerzette in veelal kleinere Franse koersen. Welfsford is een Australiër van Team DSM en sprintte eveneens in zijn eerste ProTour-seizoen wat aardige uitslagen bij elkaar.

Let verder op: de Brit Ethan Vernon (22) van Soudal-Quickstep en de 21-jarige Fransman Hugo Page van Wanty (die zich op dit moment al laat zien met 2 top 10-noteringen in de Tour Down Under).

Meeste progressie 2022 – sprint

Progressie 2022: Klimmen

Los van youngsters Ayuso, Plapp, Jorgenson en Arensman zijn oude krijgers Bob Jungels en Chris Froome opvallende namen in dit overzicht. Ze waren de laatste seizoenen wat ingekakt, maar hebben hun klimbenen in 2022 weer aardig hervonden.

Meeste progressie 2022 – klimmen

Progressie 2022: Kasseien

Wie maakte de meeste progressie op de kasseien het afgelopen jaar? Hoe kan het ook anders: Biniam Girmay. De 22-jarige Eritreeër steeg maar liefst 70 punten op dit onderdeel. Turner was – zoals hierboven geschetst – een van de revelaties van het voorjaar. Ook geinig: Tadej Pogacar ontwikkelde zijn kasseiskills flink door voor het eerste goede uitslagen neer te zetten in het Vlaamse voorjaar.

Meeste progressie 2022 – kasseien

Progressie 2022: Tijdrijden

Ben Tulett (21) is nog zo’n Brits talent van INEOS. Hij kan steengoed tijdrijden, maar zal zich ook verder willen ontwikkelen als klassementsrenner. De 18-jarige Tarling kwam hierboven al terug. Leuk: Bauke Mollema ontwikkelde zich op 36-jarige (!) leeftijd indrukwekkend op de tijdritfiets. Simon Yates zette met zijn 30 jaar nog mooie stappen in zijn ontwikkeling, dankzij een zege in de Giro en ereplaats in Parijs-Nice.

Meeste progressie 2022 – tijdrit

Progressie 2022: Klassement

Bijna alle renners die veel progressie maakten als klassementsrenner kwamen hierboven al terug. Eén daarvan was nog niet genoemd: de 21-jarige Spanjaard Carlos Rodriguez, van jawel, INEOS. Hij liet in de Ronde van Spanje zien serieus veel potentie te hebben met een uiteindelijke 7e plek in het eindklassement.

Meeste progressie 2022 – Klassement