Tour de France Femmes 2022 – Voorspellingen & parcours

Geplaatst door

De Tour de France Femmes 2022 – oftewel de Tour de France voor vrouwen – is terug! Van zondag 24 juli tot en met zondag 31 juli rijden de dames 8 ritten door Frankrijk. De 8-daagse start met een korte eerste rit in Parijs en finisht een week later op de steile Planche des Belles Filles. Het enige wat deze editie ontbreekt is een tijdrit, maar verder is het met vlakke, heuvel en bergritten een heel compleet parcours. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over de Tour de France voor vrouwen, inclusief dagelijkse computervoorspellingen!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WIELERORAKEL WIELERQUIZ OP ZATERDAG 13 AUGUSTUS

Tour de France vrouwen 2022 – parcours

Tour de France Femmes 2022: parcours

Etappe 1 – Zondag 24 juli: Parijs – Parijs (81,6 km)

Tour de France vrouwen 2022 – profiel etappe 1

De eerste etappe bestaat uit 12 lokale rondes over de Champs-Élysées in Parijs. Onderweg zijn er punten voor de sprinttrui en voor de bergtrui te verdienen. Maar de echte prijs is natuurlijk de overwinning en de eerste gele trui in deze Tour de France Femmes.

Etappe 2 – Maandag 25 juli: Meaux – Provins (136,4 km)

Tour de France vrouwen 2022 – profiel etappe 2

De tweede etappe gaat van Meaux naar Provins. De punten voor de bergtrui zijn al na 17 kilometer te verdienen en zal zeker het doel zijn voor vroege aanvallers. Maar gezien het profiel van het parcours lijkt dit een sprint te worden.

Etappe 3 – Dinsdag 26 juli: Reims – Épernay (133,6 km)

Tour de France vrouwen 2022 – profiel etappe 3

De derde etappe gaat van Reims naar Épernay en heeft veel meer heuvelwerk in zich dan de vorige twee dagen. In de laatste 20 kilometer zitten nog 2 klimmetjes waar de echte sprinters waarschijnlijk moeite mee gaan hebben. Met name de Côte de Mutigny is een steile muur waar Marianne Vos op 15 mei van dit jaar al samen met Anna Henderson op verkenning is geweest, misschien om te kijken of dit een aankomst voor haar is?

Etappe 4 – Woensdag 27 juli: Troyes – Bar-sur-Aube (126,8 km)

Tour de France vrouwen 2022 – profiel etappe 4

De vierde etappe gaat van Troyes naar Bar-sur-Aube met daarin een aantal heuvels afgewisseld met witte gravelstroken. Dit kan het nodige spektakel opleveren, waarbij pech op de loer kan liggen. Hier gaat het gezegde op dat hier de Tour niet gewonnen kan worden, maar misschien wel verloren.

Etappe 5 – Donderdag 28 juli: Bar-le-Duc – Saint-Dié-des-Vosges (175,6 km)

Tour de France vrouwen 2022 – profiel etappe 5

De vijfde etappe gaat van Bar-Le-Duc naar Saint-Dié-des-Vosges en kan zomaar weer uit draaien op een sprint van een grote groep.

Etappe 6 – Vrijdag 29 juli: Saint-Die-des-Vosges – Rosheim (129,2 km)

Tour de France vrouwen 2022 – profiel etappe 6

Etappe zes gaat van Saint-Dié-des-Vosges naar Rosheim en kent meerdere gecategoriseerde beklimmingen in het parcours en is wellicht meer voor de iets meer punch renners, dan voor de echte sprinters, al moet gezegd worden dat bijvoorbeeld renners als Marianne Vos in beide categorieën tot de top behoren. De kleinere teams van 6 renners en de onzekerheid over welke renners de laatste klimmen kunnen verteren zouden voor deze etappe ook kunnen betekenen dat dit een uitgelezen kans is voor de ontsnapping.

Etappe 7 – Zaterdag 30 juli: Sélestat – Le Markstein Fellering (127,1 km)

Tour de France vrouwen 2022 – profiel etappe 7

De zevende etappe gaat van Sélestat naar Le Markstein en is een echte bergrit. Met drie klimmen van de eerste categorie, de Petit Ballon, de Col du Platzerwasel en het hoogste punt van deze Tour de Gran Ballon. Hier gaat al een belangrijke fundering gelegd worden voor de Tourzege.

Etappe 8 – Zondag 31 juli: Lure – La Super Planche des Belles Filles (123,3 km)

Tour de France vrouwen 2022 – profiel etappe 8

De achtste en laatste etappe gaat van Lure naar (La Super) Planche des Belles Filles, waar de Tour in stijl afgesloten gaat worden met een aankomst bergop. Op Strava zijn meerdere ritten met verkenningen op de Planche des Belles Filles te vinden van Annemiek van Vleuten, Marta Cavalli en Demi Vollering, dus er zal niets aan het toeval over gelaten worden om na deze etappe de gele trui te mogen aantrekken en de Tour te winnen.

Tour de France Femmes 2022: voorspelling algemeen klassement

De voorspelling van de 💻, Expected Win (xW):

 1. Annemiek van Vleuten 61.0%
 2. Demi Vollering 9.3%
 3. Marta Cavalli 7.8%
 4. Elisa Longo Borghini 7.5%
 5. Ashleigh Moolman-Pasio 1.6%
 6. Mavi Garcia 1.5%
 7. Cecilie Uttrup Ludwig 1.3%
 8. Kristen Faulkner 1.2%
 9. Juliette Labous 1.2%
 10. Katarzyna Niewiadoma 1.1%

 🦄 Demi Vollering

*De eenhoorn is onze joker, lekker ouderwets op basis van gevoel

Tour de France Femmes 2022: voorspelling sprintklassement

 1. Lorena Wiebes 51.9%
 2. Elisa Balsamo 15.3%
 3. Lotte Kopecky 13.0%
 4. Marianne Vos 3.0%
 5. Marta Bastianelli 3.0%
 6. Emma Norsgaard 2.2%
 7. Lisa Brennauer 1.6%
 8. Rachele Barbieri 1.6%
 9. Elise Chabbey 1.6%
 10. Silvia Persico 1.0%

*De eenhoorn is onze joker, lekker ouderwets op basis van gevoel

 🦄 Marianne Vos

SCHRIJF JE IN VOOR DE WIELERORAKEL WIELERQUIZ OP ZATERDAG 13 AUGUSTUS

Eén reactie

Reageren is gesloten.