Het Scorito-Dagboek van NostraHoekstra

Geplaatst door

Wielerpooltjesfanaat NostraHoekstra houdt speciaal voor WielerOrakel een dagboek bij in de aanloop naar de start van de Tour de France 2022 op vrijdag 1 juli. Hij neemt je komende weken mee in zijn overwegingen en overpeinzingen bij het selecteren van zijn ideale Scorito-team. Geniet en laat die tourkoorts oplopen!

Nostradamus

🎙️NIEUWE PODCAST: SCORITO-TIPS TOUR DE FRANCE 2022

LEES OOK: TOUR DE FRANCE 2022 – VOORSPELLING ALGEMEEN KLASSEMENT
LEES OOK: TOUR DE FRANCE 2022 – VOORSPELLING SPRINTKLASSEMENT
LEES OOK: TOUR DE FRANCE 2022 – VOORSPELLING BERGKLASSEMENT
LEES OOK: TOUR DE FRANCE 2022 – VOORSPELLING JONGERENKLASSEMENT
LEES OOK: TOUR DE FRANCE 2022 – VOORSPELLING ETAPPE 1
LEES OOK: TOUR DE FRANCE 2022 – SCORITO-TIPS TOUR
LEES OOK: TOUR DE FRANCE 2022 – PARCOURS
LEES OOK: TOUR DE FRANCE 2022 – DEELNEMERSLIJST
LUISTER NU DE PODCAST ‘TOURKOORTS AANJAGEN MET PLOEGLEIDER KELVIN DEKKER’
SPEEL JE OOK MEE MET ONZE SUBLEAGUE OP SCORITO?
LEES OOK: SCORITO-TIPS DEEL 1 – PARCOURSANALYSE EN VERHOUDINGEN
LEES OOK: SCORITO-TIPS DEEL 2 – DE ZIN EN ONZIN VAN CIJFERS EN STATS
LEES OOK: SCORITO-TIPS DEEL 3 – OP ZOEK NAAR QUOTES
LEES OOK: SORITO-TIPS DEEL 4 – OP ZOEK NAAR PARELS
LEES OOK: SCORITO-TIPS DEEL 5 – ORGANISATIE EIGEN SUBLEAGUE

Donderdag 9 juni 2022

Lief dagboek,

Vandaag om 10 uur zijn de ‘inleidende beschietingen’ begonnen met het ‘live’ gaan van het Tourspel van Scorito! Ik had mezelf – tegen beter weten in – voorgenomen om niet direct te gaan kijken, maar ’s avonds bleek de lokroep van de Scorito-app toch te sterk en 14 klikjes op ‘zekere renners’ later had ik nog budget voor zes 500k-renners😉 Dat wordt dus nog flink puzzelen komende weken.

De Giro ging best lekker, al was het wel zuur om weer net naast het gouden bekertje van de beste 1% te grijpen. Mijn Scorito-prijzenkast puilt inmiddels uit met zilveren bekertjes en mijn uitslagen beginnen een beetje op de Tour-resultaten van Joop Zoetemelk te lijken (de top 30 in 2014 tel ik dan maar even als mijn overwinning). Wellicht is mijn methode ietwat te berekenend en moet ik meer risico nemen om écht voor goud te gaan?

Achja, het belangrijkste is dat ik op Pogacar-achtige wijze de concurrentie heb weggeveegd in mijn eigen subleague. Ik demarreerde dankzij mijn sterke sprinttrein (Theuns en Albanese voor 750k!) en ze zagen me nooit meer terug. ‘Doei, ik ga vast!’, zou Mart Smeets hebben geroepen als hij verslag had gedaan van ons pooltje. Met 630 punten voorsprong kon ik de tijdrit in Verona in een clownspak op een negentiende-eeuwse fiets met zo’n groot voorwiel rijden en nog met een straatlengte voorsprong over de finish bollen, haha! Hmm… Ik denk dat ik toch maar gewoon bij mijn eigen methode blijf!

Het is tijd om mijn pijlen op de toekomst te richten. Nog iets meer dan drie weken voor de Grand Départ in Kopenhagen. Morgen is het vrijdag, dan kijk ik aan het einde van de werkdag wel even met een scherpe blik naar de prijslijst.

Zelfs zo had NostraHoekstra zijn subleague nog gewonnen!

Vrijdag 10 juni 2022

Lief dagboek,

Met die scherpe blik valt het tegen, want de vrijdagmiddagborrel heeft er behoorlijk ingehakt. Een beschonken NostraHoekstra kan echter verrassend goed knopen doorhakken (en schrijft blijkbaar in de derde persoon over zichzelf), en plots staat er al een redelijk gebalanceerd teampje klaar. Maar goed, eerst maar eens de Dauphiné, de Ronde van Zwitserland en de ritjes in Slovenië aanschouwen en dan de teamselecties afwachten. Daarna begint het echte werk pas, met het doorspitten van alle mediaberichten.

Mijn eerste indruk? Een vrij hoog budget, maar ook veel, heel veel, vrij dure klassementsrenners  van de ‘tweede en derde lijn’. Vingegaard, Martinez, Mas, Vlasov, Yates, Haig, Thomas, Bardet, Gaudu, Lopez, Landa, O’Connor, Uran, Quintana… de lijst is bijna eindeloos. De sprinters zijn wat goedkoper dit jaar, maar dat is gezien het geringe aantal vlakke etappes vrij logisch.

Deze Tour lijkt een heel ander beestje dan de afgelopen Giro. Waar bij de Grande Partenza in Hongarije relatief weinig topfavorieten aan de start stonden, hebben we nu te maken met een volgepakt klassementsveld. Daardoor lijkt er ook minder ruimte om op zoek te gaan naar een goedkope verrassing. De ‘crux’ zal waarschijnlijk zitten in de keuze van de juiste mannen van de tweede lijn (achter Pog en Rog). Dat betekent dat we veel lastige 50/50-keuzes tegemoet gaan…

Nog even het forum van WielerFlits erbij pakken. 37 pagina’s al, met meer dan 900 berichten… Een hoop onzin weer, maar de meeste respectabele bijdragers komen tot dezelfde conclusies: een hoog budget, maar ook hoge prijzen over de breedte van het klassementsveld.  

Dit weekend eerst maar eens de bergetappes van de Dauphiné afwachten. Die voorbereidingskoers moet nog goed en wel ontbranden, al heb ik stiekem wel wat interessante dingen gezien die ik meeneem in mijn overwegingen…

Morgen klimmen geblazen in de Dauhphiné!

Zaterdag 11 juni en zondag 12 juni

Lief dagboek,

Een bomvol weekend, dus helaas nauwelijks tijd gehad om koers te kijken. De zondagavond daarom gevuld met uitslagen doorspitten en samenvattingen terugkijken. Jakobsen en Ewan waren de snelste sprinters in de Elfstedenronde: geen verrassing. De Jumbotrein indrukwekkend in de bergritten van de Dauphiné: in mijn ogen ook niet zo verrassend. Voor mijn Scorito-overwegingen sprong het constante rijden van O’Connor en het ietwat tegenvallende optreden van Bahrein het meest in het oog. En waarom verloor Gaudu 7 minuten?!

In de eerste etappe van de Ronde van Zwitserland was Williams wel een grote verrassing, maar die zal de Tour niet rijden. Vooral de uitslagen van Matthews, Mäder en Martinez (de drie M’s) waren mmm..atig.

Het zijn slechts indicaties. Zoals ik al eerder in deel 2 mijn blogreeks met Scorito-tips schreef (die is hier te vinden), is de uitslag van een voorbereidingskoers lang niet altijd de beste graadmeter voor een wielervoorspeller. Ik quote: ‘’Renners die daar op de toppen van hun kunnen presteren, vallen in de regel vaak tegen in de Tour. Recente voorbeelden van deze ‘wielerwet’ zijn Fuglsang (won de Dauphiné in 2019), Martinez (winnaar in 2020) en Porte (2021).’’

Ik verwacht overigens niet dat Roglic te vroeg heeft gepiekt. Die leek de ronde namelijk naar zich toe te trekken zonder op de toppen van zijn kunnen te moeten presteren. Ook op dat scenario ging ik destijds in: ‘’Het verschil is vaak dat de échte toppers een voorbereidingskoers kunnen winnen zonder in piekvorm te zijn. De categorie daaronder heeft die topconditie vaak juist wél nodig om een indrukwekkende etappekoers af te leveren, of moet er echt álles uitpersen voor de zege. De kans bestaat dan dat deze coureurs uitgeblust aan de start van de grote ronde verschijnen.’’

Het was trouwens warm in Zwitserland, en verschillende renners gaven aan daar wat moeite mee te hebben na hun ‘frisse’ hoogtestages. Ook dat soort zaken spelen natuurlijk mee. Genoeg om te overwegen voorlopig!

Morgen is het echt tijd om te beginnen met stap 1 van de NostraHoekstra-methode: de parcoursanalyse en het invullen van mijn Excelschema voor het bepalen van de verhoudingen!

Maandag 13 juni

Lief dagboek,

Mijn oog viel vandaag vooral even op de Baby Giro, waar het 20-jarige broertje van Ethan Hayter – Leo – de boel op indrukwekkende wijze aan gort reed in een loodzware bergetappe (5 minuten voorsprong, terwijl hij een dag eerder in een heuveletappe ook al solo als winnaar over de finish kwam). Hopelijk is hij ergens in de komende jaren een keertje voor een fijn Scorito-bedragje op te pikken, voordat hij doorbreekt voor het grote publiek.

Maar goed, we zijn hier voor de Tour en we hebben in de komende 2,5 week nog een hele methodiek af te werken! ‘Let’s start at the very begin’, stap 1 (lees hier de blog over stap 1 van de NostraHoekstra-methode)!

Hieronder heb ik mijn Excelsheet voor het bepalen van de teamverhoudingen toegevoegd. Voorlopig heb ik hem maar even uit de losse pols ingevuld. Er zijn nogal wat etappes waarvan het koersverloop uiterst onzeker is, wat het lastig maakt om er nu al een oordeel over te vellen. Waarschijnlijk zal ik richting de Grand Départ nog wel wat aanpassingen maken in het ‘turflijstje’. Wil je als lezer van mijn dagboek weten hoe ik tot een bepaalde score voor een etappe kom, vraag het gerust (@NostraHoekstra)!

Voorlopige inschatting voor de verhoudingen.

Uit het schema rolt een verdeling van grofweg:

 • 4 sprinters
 • 3 heuvelmannen
 • 6 klassementsmannen
 • 1 rasaanvaller
 • 3 klimgeiten
 • 2 tijdrijders
 • 1 kasseispecialist

Ik denk eerlijk gezegd niet dat dit de winnende verdeling is. Zoals ik in de blog aangaf, is het belangrijk dat je in elke etappe 9 renners kunt opstellen die mogelijk punten scoren (dat kunnen ook team- en klassementspunten zijn). Zo heb je in mijn ogen zeker 5/6 snelle mannen nodig, en kun je bij de tijdrijders misschien wel wat bezuinigen, zeker omdat er zóveel goede hardrijders aan de start staan dat een top-5-klassering geen garantie is voor een specialist van 1 miljoen (bijvoorbeeld Bissegger of Küng).

Voor een rasaanvaller is het vaak lastig te bepalen wanneer je hem opstelt, en hetzelfde geldt eigenlijk voor de aanvallende klimmers. In die laatste categorie kun je wellicht het beste kiezen voor iets meer zekerheid, dus een type coureur dat in eerste instantie voor een klassement gaat, en die de aanval kiest als hij op een wat grotere achterstand is geraakt in de strijd om het geel.

Daarentegen valt er natuurlijk een heleboel op te lossen door alleskunners als Van Aert, Van der Poel, Alaphilippe (indien fit), Matthews (áls hij mag sprinten), Trentin (indien hij vrijheid heeft), Cort Nielsen en Hayter (indien hij meedoet) in je team op te nemen.

Mijn alternatieve voorstel is daarom voorlopig:

 • 5/6 sprinters
 • 3/4 multifunctionele (snelle) heuvelmannen
 • Grofweg 9 mannen die je in verschillende vlakke, kassei- en heuveletappes kunt opstellen. Ik streef er dan wel naar om 2 sprinters uit een goedkoper segment te nemen
 • 8 klassementsmannen
 • 1/2 klimgeiten
 • 9 à 10 mannen voor zware heuvelritten en bergetappes

Dan blijven er nog 1/2 plekjes over om het team ‘rond’ te maken (tijdrijder, teamgenoot van puntenkanon, rasaanvaller of kasseivreter). De invulling van die plekken verschilt per teamselectie. Met Van Aert en Van der Poel in het team en R. Dennis, Bjerg of McNulty als aanvulling voor de teampunten is er geen extra tijdrijder nodig. Selecteer ik Kristoff en Pedersen als sprinters of Küng als tijdrijder, dan is extra hulp in de kasseienrit waarschijnlijk overbodig. Die laatste plek(ken) ga ik dus gebruiken om een ‘hiaat’ in mijn selectie op te vullen, eventueel met een goedkoper pareltje!

Zo, nu ligt er een blauwdruk voor mijn teamselectie. Afgezien van het beoordelen van de vorm van de renners is het nu van groot belang om de ambities en teamorders van de multifunctionele mannen in de gaten te houden. Mogen ze meesprinten in vlakke etappes? Hebben ze de vrijheid om mee te gaan in de ontsnapping? Het vinden van antwoorden op dat soort vragen zal cruciaal zijn in de komende weken!

14 juni 2022

Lief dagboek,

Sinds deze maand staat de film Moneyball op Netflix. Deze sportfilm gaat over de pogingen van Billy Beane, de algemeen directeur van de Amerikaanse honkbalclub Oakland Athletics, om met beperkte middelen een competitief team neer te zetten. Op voorspraak van zijn protegé Peter Brand, een briljante jonge econoom, voert hij een radicale statistische methode in om spelers te analyseren. Daarmee leggen ze het vuur aan de schenen van kapitaalkrachtige clubs als de New York Yankees en de Boston Red Sox. Met een team vol ondergewaardeerde spelers behalen ze zelfs een winstreeks van 20 wedstrijden, een ‘all-time’ record in de American League.

Binnen de club is er in eerste instantie enorme weerstand tegen de nieuwe methode, vooral van de gevestigde scouts die gewend zijn hun werk te doen op basis van ervaring en gevoel. In de film komen deze mannen over als rancuneuze fossielen die onvermijdelijke moderne ontwikkelingen proberen tegen te houden.

Net als honkbal is wielrennen een enorme traditiesport. Ik worstel in mijn Scorito-overpeinzingen regelmatig met vraag of ik afwegingen moet maken op basis van data en uitslagen, of mijn ervaring en gevoel moet laten spreken. In de vorige dagboekupdate gooide ik mijn eigen ‘datamethode’ om tot een goede teambalans te komen vrijwel direct overboord. Waarom? Op basis van ervaring en gevoel, en om risico te mijden (ik wil mijn podiumstreak in de subleague niet in gevaar te brengen!).

Ben ik nu zelf zo’n dinosaurus, zoals de ouderwetse scouts in Moneyball worden geportretteerd? Of is mijn statistische methode gewoon ontoereikend (te weinig data)? Of is wielrennen simpelweg veel lastiger in getallen en statistieken te vangen (zoals de prestaties van het computerteam tijdens de Giro suggereren)?

Zo zijn er op Twitter wattageanalisten die claimen dat Vlasov matig presteert op langere klimmen en dat er zodoende geen topklassering van hem mogen verwachten in de Tour. Ga ik af op die cijfers, of op de potentie die ik zelf in hem dacht te zien gedurende dit seizoen?

Voorlopig lijkt voor mij een combinatie van statistiek en gevoel het beste te werken. Mijn Excelsheet voor de balansbepaling en de algoritmes van WielerOrakel en wedkantoren vormen een mooie basis. Daarna is het een kwestie van ervaring om te weten waar deze methodes in het verleden ontoereikend bleken. Wie weet komt er ooit een briljant statisticus langs die de wielerprestaties in een veel beter model weet te vangen, een gamechanger die mijn (om de film te quoten) ‘deeply biased’ scoutingsmethodes naar de eeuwige jachtvelden kan jagen.

15 juni 2022

Uiteraard heb ik tussen alle ‘meta-overpeinzingen’ door met enige interesse de Ronde van Zwitserland gevolgd. Wat opviel in de laatste etappes: Peter de Grote en Impey zijn het winnen nog niet verleerd, en Bettiol blijkt een aardige sprint in de benen te hebben. Met de mooie solozege van de jonge Noor Leknessund in etappe 2 en de verrassende winst van Williams in de openingsrit is er een behoorlijk verrassend winnaarskwartet gevormd in de eerste 4 etappes. Toch kan ik een Cepeda/Valter/Gall-gevoel bij de meeste namen nauwelijks onderdrukken. Hetzelfde geldt voor de klimprestaties van Guerreiro en Chaves in de Mont Ventoux Challenge. De meest interessante (sprint)prestatie zag ik vandaag overigens veel dichter bij huis…!

Verder las ik dat Bardet niet voor een klassement gaat tijdens deze Tour. Voor 3 miljoen is hij een wel erg dure vrijbuiter, zelfs áls hij de bollentrui opstrijkt. In de Vuelta van 2021 kwam hij als tamelijk succesvolle aanvaller net niet aan de 300 punten om hem dat bedrag waard te maken. In de Tour zal het nog lastiger worden op dat puntenaantal aan te tikken.

16 juni 2022

Lief dagboek,

Opeens hangt daar weer het Corona-spook boven de Ronde van Frankrijk. De hele Jumbo-Visma-ploeg trekt zich terug uit de Ronde van Zwitserland na een Covid-besmetting. Ook de beoogde Ineos-kopman Adam Yates test positief en gaat naar huis. Ik hoop niet dat het virus een grote invloed gaat hebben op het verloop van de Tour. Feit blijft dat het regelmatig voorkomt dat een Corona-besmetting langere tijd invloed heeft op (top)sportprestaties. Zelf heb ik na drie maanden nog steeds last van mijn Covid-infectie in maart, ik hoop echt dat zoiets deze topcoureurs bespaard blijft…

Ik ga mij klaarmaken voor een vol weekend met festivals en familiebezoeken, hopelijk kan ik nog wat van de bergetappes in Zwitserland meepakken. Na het weekend weer een update, hopelijk zijn er tegen die tijd wat meer Tour-selecties bekend!

Maandag 20 juni 2022

Lief dagboek,

In een druk weekend gelukkig toch nog aardig wat van de belangrijkste voorbereidingskoersen mee kunnen krijgen. Althans, belangrijk… ik vraag me af hoeveel ik de afgelopen week wijzer ben geworden. Eigenlijk ben ik juist meer gaan twijfelen, zowel over individuele renners als over de voorspellende waarde van de Ronde van Zwitserland.

Door de hitte, de vele Corona-uitvallers en de vrij matte strijd in de bergen is het lastig in te schatten hoe indrukwekkend de prestaties van bijvoorbeeld eindwinnaar Thomas waren. Zegt de verhouding tussen Thomas en Martinez van dit weekend iets over de hiërarchie binnen Ineos tijdens de Tour? Ik denk het eigenlijk niet. Het zou zomaar kunnen dat Martinez nog naar zijn vormpiek toewerkte, terwijl Thomas zijn goede vorm al vond in Zwitserland en Liechtenstein (zoals Porte vorig jaar zeer tevreden was met zijn overwinning in de Dauphiné en er in de Tour niet veel meer van bakte).  

Het gebrek aan een volwaardige strijd in Zwitserland maakt het er niet makkelijker op om keuzes te maken tussen al die klassementsrenners die de potentie hebben om in de top 5 van het klassement te eindigen. Hopelijk brengen de persberichten rond het bekendmaken van de Tourselecties wat meer duidelijkheid over de verhoudingen binnen teams als Ineos en Bahrein. Ook kijk ik reikhalzend uit naar meer informatie rond de door Corona getroffen renners: hoe staan ze ervoor?!

Veel conclusies kan ik dus nog niet trekken, maar de afgelopen week heeft in ieder geval wel wat indicaties opgeleverd over potentiële pareltjes van 1 miljoen of minder, zowel in Zwitserland als in de Mont Ventoux Challenge. De kans is aanwezig dat ook zij wat te vroeg pieken, maar het lage bedrag betekent natuurlijk ook een relatief laag risico. Namen schrijf ik hier niet op, lief dagboek, want ik heb het idee dat er allerlei concurrenten stiekem meelezen… Maar een slimme spion weet natuurlijk precies wie ik bedoel!

In de Beloise Belgium Tour heb ik overigens wel een aantal interessante sprints en heuveletappes gezien. In ieder geval weten we nu zeker dat de Wolf Pack hun ‘fighting spirit’ (vrij letterlijk) weer helemaal heeft teruggevonden na een moeilijk voorjaar…

Oja, dan ben ik nog de jaarlijkse UAE-show in Slovenië vergeten (en het ritje van Groenewegen). Ze zagen er goed uit, maar het algemene niveau van het deelnemersveld was zo laag dat ik hooguit kan zeggen dat Pogacar en Majka ‘op koers’ liggen en dat ze goed aan hun ‘steen-papier-schaar’-vaardigheden hebben kunnen werken.

Voorlopig nog meer vragen dan antwoorden. Gelukkig houdt mijn methode er rekening mee dat de voorspellende waarde van de voorbereidingskoersen niet altijd evident is. Wellicht wordt het deze week eens tijd om de tips van Stap 2 eens ter harte te nemen en voor een aantal renners een seizoensrapport of kleurenschema op te stellen (zie hier de Blog over Stap 2 van de NostraHoekstra-methode). 

Gedurende deze week zullen normaal gesproken de meeste ploegen hun selecties bekendmaken (althans, als er niet te veel vraagtekens bestaan rond de Covid-besmettingen). Dat betekent dat er een stroom aan persberichten en interviews op gang gaat komen en dat de grote zoektocht naar quotes – mijn favorieten onderdeel van de Scorito-overwegingen – eindelijk kan beginnen!

Dinsdag 21 juni 2022

Lief dagboek,

Oké, nu is het wel mooi geweest met dat twijfelen. Met nog 10 dagen te gaan is het gewoon een kwestie de methode aanhouden en knopen doorhakken. Koppie omlaag en stampen op de pedalen! Wat altijd helpt is om de problematiek even in stukjes op te knippen.

 1. Eerst nog eens goed naar het parcours kijken en de tabel voor de teamverhoudingen bijwerken. Bij nader inzien liggen er in de tweede week toch iets meer kansen voor de ‘sterke sprinters’ dan ik in mijn eerste (vluchtige) analyse concludeerde. Daarmee zal de uitkomst van de tabel (oorspronkelijk 4 sprinters) waarschijnlijk ook wat dichterbij mijn adviesverhoudingen liggen (6 sprinters, waarvan de meeste een heuvel over kunnen). Dat scheelt ook weer hersenkrakers over de kwestie ‘cijfers vs. gevoel’.
 2. De stelregel dat een renner 100 punten per miljoen moet opleveren, laat ik deels los. Dit ‘houvast’ bracht dit jaar juist veel twijfels met zich mee. Voor een aantal duurdere klassementsmannen ‘van de tweede lijn’ en toppers in bepaalde vakgebieden als Jakobsen (4 miljoen), Van der Poel (3,5 miljoen) en Ganna (2 miljoen) leek deze ongeschreven Scorito-wet te bepalen dat je ze niet mee hoeft te nemen. Zo is het niet evident dat Jakobsen met 4 vlakke sprints de 400 punten binnenharkt (zonder kopmanfactor). Hetzelfde geldt voor Ganna in 2 tijdritten (200 punten). Gezien het hoge totaalbudget, dat wel wat extra versterkingen toelaat, durf ik voor een aantal bewezen wereldtoppers de regel in de wind te slaan. Daarbij is het fijn om in een aantal ritten gewoon een onbetwiste captain te hebben. Bovendien vind ik dat er in de categorie van 1 miljoen en 750k veel goede opties zitten, waarmee je de budgetpuzzel altijd wel rond kunt maken.
 3. De 50/50 keuzes tussen bepaalde klassementsrenners en aanvallers die weinig voor elkaar onderdoen, beslecht ik op basis van een seizoenrapport, bewezen diensten in grote rondes en de extra ‘perks’ (teampunten, jongerenklassement, sprintje in de benen).
 4. Verder is het een kwestie van rustig de communicatie over de verhoudingen in bepaalde teams afwachten. Met name bij Ineos en Bahrein ben ik daar benieuwd naar. Het heeft nu geen zin om daar stress voor te voelen, de persberichten en interviews rollen straks vanzelf binnen. Zaak is natuurlijk om die kritisch te lezen en behoedzaam te zijn voor zandstrooierij. Hetzelfde geldt voor alle Covid-gevallen van de afgelopen week. Mijn stelregel daar is: (1) niet kiezen als iemand zegt zich in de week voorafgaand aan de Tour nog niet 100% te voelen, maar verwacht fit genoeg om aan de Tourstart te staan, (2) wel in het team opnemen als iemand nauwelijks last heeft gehad en alweer snel voluit kon gaan tijdens trainingen.

Zo, ik geloof dat het wel goedkomt!

Woensdag 22 juni 2022

Lief dagboek,

Het almachtige, alwetende WielerOrakel mocht ons heden verblijden met een blauwdruk voor de teambalans, te weten:

 • 2 volbloed sprinters
 • 4 allround sprinters
 • 10 GC
 • 1 allround tijdrijder
 • 3 aanval/punch/berg

Een mooie, duidelijke gietvorm voor je team dus. Zoals ik gisteren al schreef, werd het tijd om mijn verhoudingentabel nog eens nader te bekijken, dus dit biedt een mooie kans om deze blauwdruk even langs de lat van de NostraHoekstra-methode te leggen. Zie hieronder het resultaat.

De tabel opnieuw ingevuld!
 • 4 of 5 sprinters
 • 2 of 3 allround heuvelmannen
 • 6 GC
 • 1 rasaanvaller
 • 3 bergaanvallers
 • 2 tijdrijders
 • 1 kasseienspecialist

Hierbij blijf ik achter mijn statements staan dat:

1) een aantal bergaanvallers inruilen voor GC-rijders meer zekerheid biedt (zekerheid van opstellen, invloed Covid-perikelen op GC, als slechts een paar aanvallers vooruit blijven in lastige etappe, vullen de GC-mannen de top 10 aan);
2) een pure kasseienman overbodig is vanwege de multifunctionele kwaliteiten van veel renners;
3) een tweede tijdritspecialist niet nodig is gezien de vele goede tijdrijders onder de klassementsmannen/allrounders;
4) rasaanvallers zeer lastig op te stellen zijn;
5) een teamgenoot van Pogacar meenemen verstandig is;
6) het parcours voor pure sprinters vaak te lastig is, dus een sprintteam moet overhellen naar allround sprinters.

Tevens blijft het lastig om renners in een hokje te stoppen (hier schrijf ik morgen iets over). Daarbij vind ik persoonlijk dat de ultieme allrounder Wout van Aert onmisbaar is voor elk Scorito-team, omdat hij in zo ontzettend veel etappes kan scoren, topfavoriet is voor groen én in aanmerking komt voor Jumbo-teampunten. Als ik dit alles in de blauwdruk van WielerOrakel giet, kom ik bijna op hetzelfde uit:

 • 2 pure sprinters
 • 3 allround sprinters + Van Aert
 • 8 GC + 1 ploeggenoot UAE
 • 1 allround tijdrijder
 • 4 aanval/punch/berg

Zo kom ik tot de conclusie dat ik het voor 95% eens ben met de verdeling van WielerOrakel. Zelf geef ik net iets meer ruimte aan de aanvallers, omdat ik daarmee dichter bij de Excel-tabel blijf. Uiteindelijk is het bepalen van de verhouding tussen aanvallers en GC ook een kwestie van risico-acceptatie. Dat is dan weer afhankelijk van je doelen (subleague winnen, gouden bekertje etc.). Voor de gemiddeld speler ligt er wat mij betreft in ieder geval een uitstekend advies!

Donderdag 23 juni 2022

Lief dagboek,

Ik had beloofd nog iets te schrijven over ‘hokjes’ en ‘definities’ van renners. Ik merk dat veel deelnemers die hun team op Twitter aan WielerOrakel voorleggen, moeite hebben om te bepalen wie ze als een GC-renner moeten zien. Dat komt mede doordat Scorito aan sommige renners het predicaat ‘klassement’ geeft terwijl ze voor ritten gaan, en andersom.  Uiteindelijk moeten die ambities nog definitief gecommuniceerd worden, maar voor nu lijkt de verdeling ongeveer zo:

Klassement (afhankelijk van hiërarchie bij Ineos en Bahrein): Pogacar, Roglic, Vingegaard, Martinez, Mas, Vlasov, Gaudu, A. Yates, Haig, Thomas, O’Connor, Uran, Quintana, Caruso, Lutsenko en Meintjes.

Ritten: Alaphilippe (?), Bardet, S. Yates, Pinot, Mollema, Woods, Barguil, Ciccone, Konrad, Grosschartner, Izagirre, Chaves, Storer, Fuglsang, Guerreiro etc.

Dit lijstje kan dus nog veranderen op basis van de individuele- en teamambities die nog gecommuniceerd zullen worden (misschien wil Guerreiro wel een klassement proberen en denkt Meintjes juist aan een ritzege). Natuurlijk kunnen sommige coureurs ook door aanvallend te rijden in de top 10 belanden. Andersom kunnen klassementsrenners die in de eerste week veel tijd verliezen in de aanval gaan. Zo zou ik de podiumambities van Gaudu met een korreltje zout nemen. Hij heeft een beperkte tijdrit en in de bergen rijdt hij vaak wisselvallig, zodat hij mogelijk vanzelf in een aanvaller verandert.

Zo, nu is het tijd om te gaan stampen. Niet op de pedalen, ook niet in de zin van ‘studeren’, maar op Defqon! Tot na het weekend, lief dagboek!

Maandag 27 juni 2022

Lief dagboek,

Terug van een prachtig en tegelijkertijd pittig festivalweekend. De afgelopen dagen heb ik weinig energie gestoken in de Scorito-perikelen. Veel inspiratie voor het Tourpooltje heb ik op Defqon niet opgedaan, aangezien de meest beoefende sport aldaar Oudhollands kaakschaatsen bleek te zijn (dat is niet echt mijn ding, en zeker niet geschikt als kijksport 😉).

Desondanks heb ik nauwelijks het gevoel dat ik achterstand heb opgelopen, aangezien de meeste ploegen pas vandaag met hun selectie kwamen. Bovendien wachten we nog steeds op een paar belangrijke onthullingen. Ik kijk vooral reikhalzend uit naar de teamselectie van met name Ineos.

Veel zin om fanatiek te puzzelen heeft het waarschijnlijk nog steeds niet, zolang het deelnemersveld nog incompleet is. Inmiddels blijken verschillende renners die in mijn ‘oorspronkelijke’ team zaten aanstaande vrijdag helemaal niet aan de start te staan.

Maar aan het einde van zo’n pittige post-festival-maandagmiddag ben ik net even in de verkeerde bui, zeker wanneer ik zie dat er weer een renner moet worden vervangen (au revoir Capiot!). Een paar klikjes uit de losse pols later heb ik de hele teambalans naar de Filistijnen geholpen. Even kortsluiting. Even schelden op de Scorito-medewerkers die Hofstetter 2 miljoen maken (sorry mannen, jullie doen goed werk 😉). Uit frustratie het hele team wegklikken… Terug naar de tekentafel.

Een schone lei…

Achja, vanavond maar even vroeg naar bed en morgen weer met een fris hoofd aan de puzzel. Ik heb gelukkig nog wel wat screenshots van mijn basiscontouren.

Is het dan helemaal een verloren dag geweest? Nee hoor, tijdens het forenzen tussen huis en werk heb ik een aantal voorbeschouwende podcasts geluisterd (waaronder natuurlijk die van WielerOrakel), en zo tussen de bedrijven door heb ik stiekem wat monnikenwerk verricht voor mijn jaarlijkse zoektocht naar uitspraken in obscure buitenlandse mediaplatforms. En… de oplettende volger heeft vast opgepikt dat er vandaag ook een mogelijk pareltje is toegevoegd..!

Mezgec zet de teamorders van BikeExchange uiteen in een interview aan de Sloveense staatsomroep.

Dinsdag 28 juni 2022

Lief dagboek,

Klik in, klik uit… Scorito-puzzelen is in deze dagen als ademen. En dat is geen rustige, regelmatige respiratie. Nee, de almaar oplopende Tourkoorts zorgt voor een onprettige, onrustige ademhaling. Klik uit, klik in… nee, dit is het ook niet. Toch maar weer terugdraaien? Kloppen de verhoudingen nog?

Gisteren werd er vlak na mijn dagboekupdate nog een flink aantal selecties bekend. Bora gaat voor het podium met Vlasov, dus die lijkt gelukkig hersteld van zijn Covid-infectie. Hij kan nu het ongelijk gaan bewijzen van de wattagesanalisten op Twitter die stellen dat hij niet goed genoeg is in de langere beklimmingen. De film Moneyball schiet weer even door mijn hoofd. Data of gevoel? En vertrouw ik een ietwat zelfingenomen en controversiële data-analist op Twitter eigenlijk wel?

Het algoritme van onze eigen @ZoerCyclingStats heeft misschien wel een betere voorspelling! Daarnaast heeft Bora nog een prachtige selectie vol potentiële pareltjes, als ze de ruimte krijgen. De belangrijkste vraag die door mijn hoofd spookt: mag Van Poppel – de lijfwacht van Vlasov – ook meesprinten?

En INEOS? Wie op iets meer duidelijkheid over de hiërarchie binnen dat team hoopte, kwam bedrogen uit. Drie mannen voor het klassement, drie keer twijfel. Yates, die in eerste instantie kopman zou zijn, voelt als een avondje in een fout casino, waarbij je weet dat je waarschijnlijk bedrogen uitkomt. Maar het is ook een gok die kan lonen, want met een lage pickrate kan hij weleens onderscheidend zijn. Thomas is de man die recent de beste vorm heeft getoond, maar de sympathieke Welshman heeft ook al jaren geen goede grote ronde gereden. Martinez reed een ijzersterke eerste seizoenshelft, maar hij was erg wisselvallig in Zwitserland én zijn prijskaartje weegt zwaar op de balans.

De totale reset die ik gisteren heb gedaan, was trouwens zo gek nog niet. Ik betwijfel of het echt nieuwe inzichten heeft opgeleverd, maar de basis ziet er weer stabiel uit. 15 à 16 renners zijn nu wel zeker van hun plekje.

En voor de laatste plekjes? Klik in, klik uit, klik in, klik uit…

🎙️NIEUWE PODCAST: SCORITO-TIPS TOUR DE FRANCE 2022

LEES OOK: TOUR DE FRANCE 2022 – VOORSPELLING ALGEMEEN KLASSEMENT
LEES OOK: TOUR DE FRANCE 2022 – VOORSPELLING SPRINTKLASSEMENT
LEES OOK: TOUR DE FRANCE 2022 – VOORSPELLING BERGKLASSEMENT
LEES OOK: TOUR DE FRANCE 2022 – VOORSPELLING JONGERENKLASSEMENT
LEES OOK: TOUR DE FRANCE 2022 – VOORSPELLING ETAPPE 1
LEES OOK: HET SCORITO-DAGBOEK VAN NOSTRAHOEKSTRA
LEES OOK: TOUR DE FRANCE 2022 – SCORITO-TIPS TOUR
LEES OOK: TOUR DE FRANCE 2022 – PARCOURS
LEES OOK: TOUR DE FRANCE 2022 – DEELNEMERSLIJST
SPEEL JE OOK MEE MET ONZE SUBLEAGUE OP SCORITO?