Scorito-tips deel 3: op zoek naar quotes

Geplaatst door

De zestiende-eeuwse Franse apotheker, astroloog en ziener Michel de Nostredame – beter bekend als Nostradamus – is de bekendste toekomstvoorspeller uit de moderne geschiedenis. De aanhangers van Nostradamus claimen dat hij onder andere de twee wereldoorlogen, het communisme en de opkomst van Napoleon en Hitler heeft voorzien. Dat is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar in zijn boek Les Prophéties wordt met geen woord gerept over wie de veertiende etappe van de Giro d’Italia 2022 in de vroege vlucht zit om bergpunten te sprokkelen of welke sprinter van de tweede lijn beslag weet te leggen op de achtste plaats in een waaieretappe langs de Balearische kust in de Vuelta van 2024. Waardeloos dus!

Gelukkig voor de Scorito-fanaten heeft deze Franse charlatan een Friese erfgenaam die zijn prioriteiten wél op een rijtje heeft. Gesteund door de cijfers en algoritmes van het WielerOrakel heeft NostraHoekstra (@NostraHoekstra) een stapsgewijze methode ontwikkeld om tot een uitgebalanceerde en met bronnen onderbouwde teamselectie te komen voor je wielerpooltje! Vandaag volgt stap 3: brononderzoek.

LEES OOK: GIRO D’ITALIA 2022 – VOORSPELLING ALGEMEEN KLASSEMENT
LEES OOK: GIRO D’ITALIA 2022 – VOORSPELLING SPRINTKLASSEMENT
LEES OOK: GIRO D’ITALIA 2022 – VOORSPELLING BERGKLASSEMENT
LEES OOK: GIRO D’ITALIA 2022 – VOORSPELLING JONGERENKLASSEMENT
LEES OOK: SCORITO-TIPS DEEL 1 – PARCOURSANALYSE EN VERHOUDINGEN
LEES OOK: SCORITO-TIPS DEEL 2 – DE ZIN EN ONZIN VAN CIJFERS EN STATS
LEES OOK: SORITO-TIPS DEEL 4 – OP ZOEK NAAR PARELS
LEES OOK: SCORITO-TIPS DEEL 5 – ORGANISATIE EIGEN SUBLEAGUE
LEES OOK: GIRO D’ITALIA 2022 – PARCOURS
LUISTER ONZE GIRO-SPECIAL MET SCORITO-CEO MARTIJN VAN DIJK!
LUISTER ONZE PODCAST SCORITO-TIPS GIRO D’ITALIA 2022
LEES OOK: GIRO D’ITALIA 2022 – SCORITO-TIPS GIRO
NEEM HET OP TEGEN DE COMPUTER EN SPEEL MEE MET ONZE SCORITO-SUBLEAGUE IN HET GIRO WIELERSPEL!

Scorito-tips deel 3: op zoek naar quotes

Badend in het zweet werd ik wakker. In mijn droom stormden de voorposten van het peloton keer op keer de Mûr de Bretagne op, steeds weer in een andere volgorde. Telkens bekeek ik de uitslag met een glimlach en dacht: ‘mooi, dat zijn een hoop punten!’ Totdat ik Scorito opende en de nachtmerrie zich manifesteerde: de winnaar niet opgesteld…

‘Weet je wat? Ik stuur Colbrelli gewoon zelf een berichtje!’ Ik moet toegeven dat ik met de rug tegen de muur stond. Al twee jaar op rij had ik de subleague niet gewonnen. De frustratie kolkte door mijn bloed. Het was niet eerlijk! Het was pure pech! Niemand kon zoveel van wielrennen weten als ik!

Mijn spreekbeurten op de basisschool gingen over de Tour de France. Elk jaar maakte ik een Tour-plakboek met krantenknipsels. Vanaf mijn 12e deed ik samen met mijn broer mee aan wielerpooltjes. Met trots droeg ik mijn Rabobank-petje, dat we wonnen door 5e te eindigen in het landelijke klassement van AD Rondemaster, het Scorito van toen, met tienduizenden deelnemers. Maar nu werd ik aan alle kanten voorbij gestreefd door ‘casual Tourkijkers’.

Ik besloot een Twitter-account aan te maken om Colbrelli te benaderen met de vraag of hij ging meestrijden op de Mûr de Bretagne, of dat zijn ploeg voor Nibali zou rijden. Hij reageerde met een ‘like’. Veel had ik er niet aan, maar er ging ondertussen een wereld voor me open. Twitter bleek een constante stroom van up-to-date informatie waar de Tourgidsen en wielermagazines onder mijn kussen niet aan konden tippen.

Het blijft een van de grootste frustraties van Scorito-deelnemers. Je selecteert een renner op basis van zijn goede uitslagen en het parcours lijkt op zijn lijf geschreven. Als de grote ronde eenmaal is begonnen, blijken zijn prestaties en ambities totaal niet te voldoen aan je verwachtingen. Hij moet van zijn ploeg de lead-out verzorgen voor een aantoonbaar langzamere sprinter, hij heeft last van een derde bal of hij is van streek omdat er bij het diner een vlieg in zijn soep is geland. Enfin, er kan van alles aan de hand zijn, en jij moet als Scorito-speler maar net weten wat er speelt.

In deze blog geef ik adviezen voor je brononderzoek naar de ambities van renners en ploegen, de tactiek en rolverdeling binnen teams, de kleine en grote ongemakken van coureurs en indicaties van de vorm die niet in uitslagen te vinden zijn. Wie sprint er mee voor een 8e plaats? Welke renner offert zijn eigen kansen op voor zijn kopman? Wie gaat op jacht naar de bergtrui? Welke gevolgen heeft die valpartij van gisteren? Het zijn cruciale vragen!

En Colbrelli? Die besloot ik maar niet op te stellen. Uit communicatie van zijn ploeg bleek dat het klassement van Nibali de hoogste prioriteit had. Daniel Martin maakte ik kopman, en het laatste plekje in de dagopstelling ging naar Pierre Latour. Ze kwamen die zesde etappe van de Tour in 2018 als eerste en tweede over de streep. Ik heroverde de koppositie en bracht de gele trui van mijn subleague naar Parijs.

Bekende renners PM’s sturen gaat wellicht wat ver. Ik heb besloten om ze voortaan met rust te laten.

Tip 1: de voor- en nadelen van wielersites

In Nederland mogen wij ons gelukkig prijzen met een aantal gespecialiseerde websites voor de wielersport, zoals die van WielerFlits, In de Leiderstrui en Wieler Revue. De gematigde Scorito-speler kan hier de belangrijkste informatie vaak wel vandaan halen. De sites bedienen het Nederlandse publiek (en WielerFlits.be het Vlaamse) en zijn om die reden vaak net iets meer op de vaderlandse coureurs en internationale toprenners gericht.

Het kan dus zijn dat je over buitenlandse renners uit de lagere prijsklasses minder informatie kunt vinden. Kijk daarom uit voor een te chauvinistische insteek. Scorito speelt soms ook in op dergelijke nationale onderbuikgevoelens door de prijzen van Nederlandse renners iets op te krikken, zo hoorden we in de WielerOrakel Podcast.

Hetzelfde geldt voor het raadplegen van (de websites van) Vlaamse media, zoals Sporza en Het Nieuwsblad. De wielerjournalistiek krijgt bij onze zuiderburen veel meer ruimte en vormt vaak een geweldige bron als je meer wil weten over de ambities van Belgische renners en ploegen. Maar neem ook hier de chauvinistische berichtgeving met een korreltje zout! Vorig jaar liet ondergetekende zich nog behoorlijk ophitsen door de weinig neutrale Vlaamse journalistiek en dacht ik echt even dat Evenepoel topfavoriet was voor de Giro…

De wielersites herbergen tevens een heleboel meningen en opinies. Probeer je daar niet te veel van aan te trekken. Ga af op wat renners, ploegleiders en teammanagers zelf communiceren en tracht bij twijfel de originele bron van het nieuws te vinden.

Soms zijn de koppen van de nieuwsartikelen wat schreeuwerig, met name In de Leiderstrui maakt naar mijn mening nog weleens gebruik van suggestieve lokkertjes op sociale media (clickbait). Wel brengt IDL regelmatig berichten met bruikbare ‘Scorito-informatie’ uit buitenlandse bronnen. Zo kwam ik vorig jaar via hun website uit bij een interview van Laporte met een Franse krant, waarin hij stelde geen ambitie te hebben om elke massapurt mee te doen. Ook het ‘medische bulletin’ van IDL is erg handig als je wil weten wat de gevolgen van een valpartij zijn geweest.

WielerFlits heeft een forum waarbinnen Scorito-deelnemers fanatiek van gedachten wisselen. Het is vaak interessant om te zien hoe andere spelers redeneren. Het kost wel veel tijd om de hak-op-de-tak-discussies bij te houden, maar stiekem wordt er veel relevante achtergrondinformatie gedeeld die forumleden uit de krochten van het internet hebben opgedaan. Vorig jaar lukte het iemand zelfs om via een persoonlijk berichtje op Instagram bij Fiorelli te achterhalen dat hij zich in de massasprints ging mengen. Neem alles wel met een korreltje zout en laat je niet zomaar overtuigen door een vreemde op het internet!

Voor en na de overwinning van Evenepoel in LBL. Kijk uit met meningen van ‘kenners’.

Tip 2: kansen en valkuilen van (a)sociale media

Dat geldt natuurlijk voor alles wat op sociale media verschijnt. Vooral Twitter is een geweldige bron van koersinformatie, maar er wordt ook een hoop onzin op gezet. Probeer bij twijfel altijd de originele bron van een bericht te achterhalen. Een serieuze Twitteraar zal die bron er meestal bijplaatsen (soms is dit vanwege een taalbarrière overigens lastig te controleren). Het fijne van sociale media is dat berichtgeving zich razendsnel verspreidt en dat interviews van vlak voor de start je nog net voor de deadline kunnen bereiken. Het nadeel is dat je dus enorm moet uitkijken voor foutieve informatie, of soundbites en quotes die uit hun verband zijn gerukt.

Naast de ‘reguliere’ sociale media kun je ook gebruik maken van Strava, waar statistische informatie van sommige renners te vinden is. Het behalen van een ‘KOM” (King Of the Mountain, de snelste tijd gemeten over een bepaald segment) op een bekende trainingsberg nabij Monaco, Andorra, Girona, Calpe of op Tenerife – waar veel renners wonen of op trainingskamp gaan – kan best een interessant gegeven zijn. Hetzelfde geldt voor de getrapte wattages tijdens een bepaalde wedstrijd of trainingsrit. IDL wijdt hier zelfs een rubriek ‘gespot op Strava’ aan.

Toch moet je ook hierbij voorzichtig zijn. Renners kunnen vrij schimmig zijn over hun trainingsprestaties en kiezen er soms voor om alleen bepaalde ritjes te delen en andere juist privé te houden. Je werkt dus met gefragmenteerde informatie. Ook mis je vaak een heleboel context over een Strava-prestatie, zoals het weer, of iemand solo, met een groep of achter de brommer traint en of de uitmuntende oefenbenen van een renner er misschien juist op duiden dat hij ‘te vroeg’ in vorm is.

Soms levert Strava aardige inzichten op, bijvoorbeeld dat Evenepoel niet (meer) zo’n slechte daler is.

Tip 3: gids door het woekerwoud aan podcasts

Verslavingen zijn er in alle soorten en maten. In mijn geval is er sprake van een ernstige wielerpodcastaddictie. Daarbij hoef ik me gelukkig zelden zorgen te maken dat mijn voorraad opraakt. Een aantal platforms komt tijdens de Giro zelfs met een dagelijkse show. Ploegen zullen niet snel tactische plannen delen met de buitenwereld, daarom luister ik graag naar voorbeschouwingen van koerskenners om mijn keuzes voor de dagopstelling te onderbouwen.

Wielerpodcasts zijn er in alle soorten en maten. Sommige focussen zich op de analyse van de wedstrijd, anderen hebben meer aandacht voor de verhalen rondom de koers. Voor je Scorito-pooltje is de eerste categorie vaak nuttiger. Uiteraard kun je het beste beginnen met de ‘WielerOrakel Podcast’, waarin specifieke adviezen worden gegeven voor je teamselectie. Daarnaast ben ik fan van de toegankelijke en goed ingevoerde beschouwingen van ‘In Het Wiel’ –  gemaakt door AD-journalisten Hidde van Warmerdam en Thijs Zonneveld.

Een andere favoriet op mijn lijstje is ‘Kop over Kop’ van de wielercommentatoren van Europort. Deze zender bezit de exclusieve uitzendrechten van de Giro. Helemaal neutraal kan ik hier niet over oordelen: de host van deze luisterproductie heeft mijn alias ‘NostraHoekstra’ in het leven geroepen na een succesvolle reeks bij de dagelijkse prijsvraag.

Een ‘lucky streak’!

Ook Sporza heeft een audio-uitzending waarin de koers wordt geanalyseerd, ‘De Tribune’, (overigens wordt hierin ook andere sport behandeld). ‘De Koers is van ons’ van Het Nieuwsblad is nog specifieker op wielrennen toegespitst en kenmerkt zich door goede voor- en nabeschouwingen. Bij beide Vlaamse producties schuiven regelmatig wielrenners en ploegleiders aan.

Een stapje verder buiten de landsgrenzen vinden we de Engelstalige podcast van Lance Armstrong, ‘The Move’. De sterke analyses van George Hincapie en vooral Johan Bruyneel zijn vaak erg nuttig, maar je moet wel tegen het Amerikaanse (lees: commerciële) karakter van de show kunnen. Tijdens de Giro biedt het platform meestal een specifieke ‘subpodcast’ aan voor diepere tactische beschouwingen: ‘JB2’ (met Johan Bruyneel en presentator JB Hager). Zoals in de vorige blog al werd beschreven, komt Armstrong tijdens de Giro met de nieuwe podcast ‘Outcomes’, waarin tips worden gegeven voor weddenschappen op wielrennen.

Ook de eerder (bij Deel 1) aangehaalde ‘Lanterne Rouge Cycling Podcast’ levert tijdens de Giro een dagelijkse aflevering af. De analyses van ‘wielerinfluencers’ Patrick Broe (uit Australië) en Benji Naesen (België) zijn sterk, al moet je het ietwat puberale karakter kunnen waarderen.

Persoonlijk luister ik verder ook graag naar ‘Live Slow Ride Fast’ (van oud-wielrenner Laurens ten Dam) en ‘De Rode Lantaarn’ (podcastplatform Dag en Nacht Media). Voor diepere analyses ten behoeve van je Scorito-pooltjes is dit niet noodzakelijk.

Heb je tijdens de Giro tijd om af en toe één dagelijkse podcast te luisteren om ideeën op te doen voor Scorito, dan adviseer ik JB2. Kies je liever voor een Nederlandstalige audioproductie, ga dan voor In het Wiel of Kop over Kop (nadat je uiteraard eerst de meest recente WielerOrakel Podcast hebt geluisterd!).

De WielerOrakel Podcast in goed gezelschap!

Tip 4: zoek voor rennersinfo in het thuisland en de moedertaal

Soms twijfel je over het selecteren of opstellen van een renner, maar kun je nauwelijks informatie vinden over zijn persoonlijke ambities of de ploegorders. In zulke gevallen kan het lonen om media uit zijn thuisland te raadplegen.

In 2017 eindigde Rigoberto Uran redelijk onverwacht als 2e in de Tour. Ik was dat jaar een van de weinige deelnemers in mijn subleague die deze Colombiaanse coureur in het Scorito-team had opgenomen. Uran had destijds een aantal teleurstellende deelnames aan grote rondes achter de rug. Voor het seizoen gaf hij in een Engelstalig interview aan niet meer voor een algemeen klassement te willen strijden. Ik twijfelde daarom om hem te nemen. Zijn prestaties gedurende dat jaar waren prima en als ‘goedkope’ klassementsrenner (1,5 miljoen) paste hij prima in mijn team. Voor een veredelde rittenkaper had ik echter geen plek.

In een wielergek land als Colombia moet er meer informatie te vinden zijn, dacht ik. Via de zoekbalk van de websites van Colombiaanse kranten ging ik op zoek naar berichten over Urans ambities. Dankzij Google Translate wist ik een Spaanstalig interview te vertalen, waarin hij stelde dat het seizoen zo goed verliep dat hij toch voor een klassement ging. Bingo!

Een van de succesvolste deelnemers van mijn subleague pikte in de Tour van 2020 Mads Pedersen op voor 500.000 euro, nadat hij via Deense media had vernomen dat de oud-wereldkampioen mocht meesprinten in de vlakke etappes – afwisselend met Stuyven en Theuns. Via een bron uit Denemarken kon hij precies volgen welke sprinter Trek-Segafredo zou uitspelen in welke etappe. Hij gaf zijn bron natuurlijk niet prijs, maar ik vermoed dat het ging om Feltet.dk, een soort ‘Deense WielerFlits’.

Soms is het (te) lastig om in de moedertaal van een renner te zoeken. Soms vraag ik daarom aan wielerliefhebbers op Twitter of er nieuws is over een bepaalde landgenoot. Zo liet ik mij vorig jaar door een Deense Twitteraar op de hoogte houden over de gevolgen van de ‘Opi-en-Omi-valpartij’ voor enkele Deense renners.

Voor meer informatie over Colombiaanse renners kun je onder meer terecht bij Mundo Ciclístico.

Tip 5: kant-en-klare pooltips

Soms heb je simpelweg geen tijd om uitgebreid onderzoek te doen voor je pooltje. Je kunt dan natuurlijk gebruik  maken van de tips op deze website. WielerOrakel pakt voor deze Giro namelijk behoorlijk uit met specifieke adviezen per ploeg en renner.

Mocht je nog ergens een second opinion willen opvragen, dan geven zowel In de Leiderstrui (geschreven) als WielerFlits (in een YouTube-video) voorafgaand aan elke grote ronde 10 suggesties voor goedkope ‘pareltjes’ voor je Scorito-team. Zelf gebruik ik deze ‘top 10’ vaak als checklist om te kijken of ik niemand over het hoofd heb gezien.

WielerOrakel Giro-tips, per ploeg en renner!

Tip 6: kijk uit voor zandstrooierij

Het uitvallen van Wout van Aert voor de Ronde van Vlaanderen was voor veel deelnemers aan het Klassiekerspel een behoorlijke tegenvaller. Na twee weken was de Belgische toprenner gelukkig weer hersteld van zijn Covid-besmetting en stond hij aan de start van Parijs-Roubaix. Volgens Jumbo-Visma-ploegleider Merijn Zeeman zou Van Aert als ‘helper’ fungeren, want na een week isolatie was hij niet meer in topvorm. ‘Geen kopman dus’, zal menig speler van het Klassiekerspel hebben gedacht. Een kapitale fout, want Wout werd tweede.

Het kan natuurlijk zo zijn dat Zeeman echt dacht dat Van Aert niet ging meestrijden om de winst, maar de meeste wielervolgers dachten dat het een bewuste poging was om de aandacht af te leiden van zijn kopman. Het blijft altijd lastig om dit soort berichtgeving te beoordelen. Je kunt jezelf in ieder geval een aantal simpele vragen stellen over de bron. Waarom zegt iemand dit? Welke alternatieve doelstellingen kan iemand hebben bij een uitspraak? Wanneer en in welke context is een uitspraak gedaan? Heeft een persoon of ploeg vaker de neiging om met zand te strooien? Heb je de juiste context bij een quote? Kan je iets opmaken uit de intonatie (bijvoorbeeld sarcasme of cynisme)? Onderwerp een opvallend bericht dus altijd aan bronkritiek!

Dacht Zeeman er echt zo over, of probeerde hij zand in de ogen van de concurrentie te strooien?

Tip 7: zorg dat je informatie up-to-date is

Elk jaar koop ik nog braaf verschillende wielermagazines en Giro- of Tourgidsen ter voorbereiding op een grote ronde. Ik vind deze ‘oude media’ altijd een hele prettige ‘basisbron’ – zeker als het gaat om het parcours. De diepte-interviews geven een interessant inkijkje in de voorbereiding van een renner, maar de informatie is vaak behoorlijk verouderd als de ronde eenmaal voor de deur staat. Het zwaartepunt van mijn ‘brononderzoek’ heeft zich daarom de afgelopen jaren steeds meer verlegd naar interviews uit de dagen vlak voor de start.

Over het algemeen kan je stellen dat de ‘nieuwste’ informatie het meest bruikbaar is. Je kunt eventueel ook een tijdlijn maken van uitspraken, waarmee je de gedachtegang van een renner of ploegleider over een bepaalde periode kunt volgen. Als een persoon vaak grillig of wispelturig is in zijn uitspraken, dan weet je ook dat je er misschien minder waarde aan moet hechten (zie ook de vorige tip).

Ook bij het maken van je dagopstelling is up-to-date info van groot belang. Vaak gaan renners vlak voor de start van een etappe nog even langs de mixed zone. Ze hebben dan de teambespreking gehad en weten waar ze aan toe zijn qua teamorders en welke ambities ze zelf kunnen nastreven. Zodoende kijk ik altijd de filmpjes van interviews voor de start (o.a. bij de NOS en Sporza).

Een Tourgids (of Girogids) bij je Scorito-voorbereiding kan nooit kwaad, maar gebruik wel recente informatie!

Je hebt nu een uitgebalanceerd team (deel 1) van renners die in vorm zijn (deel 2) en hun ambities kenbaar hebben gemaakt (stap 3). Wellicht heb je nog een paar plekjes over voor een verrassing? In de volgende blog gaan we op zoek naar goedkope en onbekende pareltjes voor je Giro-pooltje!

LEES OOK: GIRO D’ITALIA 2022 – VOORSPELLING ALGEMEEN KLASSEMENT
LEES OOK: GIRO D’ITALIA 2022 – VOORSPELLING SPRINTKLASSEMENT
LEES OOK: GIRO D’ITALIA 2022 – VOORSPELLING BERGKLASSEMENT
LEES OOK: GIRO D’ITALIA 2022 – VOORSPELLING JONGERENKLASSEMENT
LEES OOK: SCORITO-TIPS DEEL 1 – PARCOURSANALYSE EN VERHOUDINGEN
LEES OOK: SCORITO-TIPS DEEL 2 – DE ZIN EN ONZIN VAN CIJFERS EN STATS
LEES OOK: SORITO-TIPS DEEL 4 – OP ZOEK NAAR PARELS
LEES OOK: SCORITO-TIPS DEEL 5 – ORGANISATIE EIGEN SUBLEAGUE
LEES OOK: GIRO D’ITALIA 2022 – PARCOURS
LUISTER ONZE GIRO-SPECIAL MET SCORITO-CEO MARTIJN VAN DIJK!
LUISTER ONZE PODCAST SCORITO-TIPS GIRO D’ITALIA 2022
LEES OOK: GIRO D’ITALIA 2022 – SCORITO-TIPS GIRO
NEEM HET OP TEGEN DE COMPUTER EN SPEEL MEE MET ONZE SCORITO-SUBLEAGUE IN HET GIRO WIELERSPEL!