Tour de France 2021 – Voorspelling etappe 5

Geplaatst door

Woensdag 30 juni: Changé – Laval (27,2 km, ITT)

Etappe 5 in de Tour de France 2021 is een individuele tijdrit van Changé naar Laval over 27,2 kilometer. Het parcours is nagenoeg vlak (250 hoogtemeters) en ook technisch zijn er geen grote uitdagingen. Een echte rit voor de hardrijders en het klassement zal hier wederom stevig door elkaar geschud worden. Laval was in 1997 voor het laatst finishplaats in de Tour, toen het decor van een massasprint. Tom Steels won, voor Erik Zabel en Stuart O’Grady.

🚩12.15 uur
🏁17.22 uur
📺Eurosport Player (13.20u), NPO 1 (13.20u) en Sporza (13.30u)
🌧️Weinig wind, regenachtig, 19 graden

LEES OOK: TOUR DE FRANCE 2021 – ALLE ETAPPES
LEES OOK: TOUR DE FRANCE 2021 – ALLE DEELNEMERS EN STATS

Tour de France 2021 – profiel etappe 5

Tour de France 2021: voorspelling etappe 5

De Zwitserse stoomtrein Stefan Küng (8,2%) is de grote favoriet voor etappe 5 in de Tour de France volgens de computer. De tijdrijder van FDJ is een echte hardrijder en won dit jaar al 3 tijdritten, waaronder de proloog in de Ronde van Zwitserland en het Zwitsers kampioenschap tijdrijden. Wout van Aert (7,8%) staat op 2 en heeft deze tijdrit al maanden rood omcirkeld. Hij wist: als hij kort zou staan na de eerste 4 ritten is dit een ideale kans op geel. De Belg nam geen risico door niet mee te sprinten en mikt vol op de maillot jaune.

Victor Campenaerts (7,3%) op 3 is een goede tijdrijder, maar heeft zijn focus het afgelopen jaar verlegd naar een meer aanvallende stijl van koersen. Dat neemt niet weg dat hij best een goede uitslag kan rijden, zonder de druk die hij zichzelf als tijdrijder oplegt. Kasper Asgreen (7,3%) is ook een van de grote favorieten en won dit seizoen al 2 tijdritten, waaronder het Deens kampioenschap. De sfeer in de ploeg – na de zeges van Alaphilippe en Cavendish in de pocket – zal hem ook goed doen.

Mikkel Bjerg (6,1%) staat op 6 en is een prima tijdrijder. Hij werd achter Asgreen 2e op het Deens kampioenschap tijdrijden en moet dus een goede uitslag kunnen rijden. Bjerg lag in de 1e rit wel op het asfalt en het is de vraag of hij 100 procent fit is. Stefan Bissegger (5,5%) is het nieuwe tijdritkanon van dit moment. De Zwitser reed dit jaar 4 vlakke tijdritten en werd 3 keer 2e en een keer 1e. De 22-jarige Bissegger reed nog weinig langere tijdritten als prof en scoort daarom nog niet heel hoog op dat onderdeel.

Primoz Roglic (5,4%) is normaal gesproken een zekerheidje op de lange, vlakke tijdritten. Maar de vraag is vooral: hoeveel last heeft de Sloveen van zijn harde val in de 3e rit? Op plek 8 staat Max Walscheid (5,3%). De Duitser is een sprinter, maar kan verrassend goed tijdrijden. Brandon McNulty (5,2%) en Geraint Thomas (5,1%) sluiten de top 10. Helaas bleven ook zij niet overeind afgelopen dagen en is het afwachten hoe fit ze aan de start verschijnen.

Voor onze eenhoorn gaan we iets geks zeggen. Mathieu van der Poel rijdt in het geel en heeft nog nooit een tijdrit bij de profs volle bak hoeven rijden. En we weten inmiddels; Van der Poel is een speciale. Een tijdrit van 27,1 kilometer is een relatief korte, maar explosieve inspanning van ongeveer een half uur. Dat is hij wel gewend bij het veldrijden. Plus daar de vleugels van het geel bij en zo onrealistisch klinkt het niet. Het is tenslotte wel Mathieu van der Poel.

De voorspelling van de 💻, Expected Win (xW):

1. Stefan Küng (8,2%)
2. Wout van Aert (7,8%)
3. Victor Campenaerts (7,6%)
4. Kasper Asgreen (7,3%)
5. Mikkel Bjerg (6,1%)
6. Stefan Bissegger (5,5%)
7. Primoz Roglic (5,4%)
8. Max Walscheid (5,3%)
9. Brandon McNulty (5,2%)
10. Geraint Thomas (5,1%)

 🦄 Mathieu van der Poel

*De eenhoorn is onze joker, lekker ouderwets op basis van gevoel

Tour de France 2021 – voorspelling etappe 5

LEES OOK: TOUR DE FRANCE 2021 – ALLE ETAPPES
LEES OOK: TOUR DE FRANCE 2021 – ALLE DEELNEMERS EN STATS