Datalearning: 10 wielrenners om op te letten dit seizoen

Geplaatst door

Healthy New Year! Ook dit wielerseizoen zijn we er met WielerOrakel bij met datavoorspellingen van de WorldTour-koersen. Voor de nieuwkomers: renners verzamelen in onze dataset punten (0-100) voor vaardigheden als sprint, leadout, berg, heuvel, kasseien, klassement, etc op basis van uitslagen. Ons eigen ontwikkelde algoritme voorspelt vervolgens per wedstrijd wat de uitslag gaat zijn. De dataset is altijd in ontwikkeling en actueel, de uitslagen worden elke dag ververst.

We trappen dit wielerseizoen af met een reeks van de grootste stijgers (toename van punten) in een bepaalde vaardigheid: de datapunten van begin 2020 versus eind 2020 dus. De lijstjes die je mag verwachten:
– 10 wielrenners om op te letten dit seizoen
10 sprinters om op te letten dit seizoen
– 10 tijdrijders om op te letten dit seizoen
– 10 berggeiten om op te letten dit seizoen
– 10 heuvelspecialisten om op te letten dit seizoen
– 10 klassementsmannen om op te letten dit seizoen

10. Aleksander Vlasov (+162 punten)

Op nummer 10: de 24-jarige Rus Aleksander Vlasov van Astana. Vlasov steeg in 2020 met 162 datapunten en dan met name in de vaardigheden heuvels (+32), bergen (+32) en eendagswedstrijden (+36). Hij won een etappe in de Tour de la Provence, de Mont Ventoux Challenge, de Giro dell’Emilia en reed nog tal van ereplaatsen bij elkaar. Vanwege ziekte moest Vlasov al in de 2e etappe de Giro verlaten, maar met een 11de plek in de Vuelta bevestigde hij zijn potentie.

9. Andreas Leknessund (+163 punten)

Andreas Leknessund staat op plek 9 in deze lijst en het zou kunnen dat je wenkbrauwen licht gaan fronsen van deze naam. De 21-jarige Noor reed voor de opleidingsploeg Uno-X en verdiende dankzij zijn goede uitslagen een transfer naar Team DSM (het nieuwe Team Sunweb). Leknessund is veelzijdig, maar boekte zijn grootste progressie in de tijdrit (+27), leadout (+24) en eendagswedstrijden (+18). Zo werd hij in 2020 Noors kampioen tijdrijden en 13e op het wereldkampioenschap tijdrijden.

8. Matteo Sobrero (+163 punten)

De nummer 8 uit de lijst luistert naar de naam Matteo Sobrero. De 23-jarige Italiaan reed in 2020 voor NTT, maar zal in 2021 uitkomen voor Astana. Dat dankt hij ongetwijfeld aan zijn tijdritkwaliteiten (+30) en dan vooral de korte tijdrit (+62).

7. Andrea Bagioli (+174 punten)

Andrea Bagioli is inmiddels een bekende naam voor de liefhebbers. De 21-jarige Italiaan heeft een topseizoen achter de rug. Zo won hij een etappe in de Tour de l’Ain en in de Coppi e Bartoli. De renner van Quick Step verbeterde vooral zijn heuvel- (+36) en sprintstatistieken (+26) en dat is precies waar we hem ook komend seizoen verwachten: op het domein van zijn ploegmaat Julian Alaphilippe.

6. Biniam Girmay (+180 punten)

Nummer 6 Biniam Girmay is wellicht de onbekendste naam uit deze lijst. De 20-jarige renner uit Eritrea rijdt bij Delko (ProTour) en verbeterde zich afgelopen seizoen flink met 180 punten. Girmay is heel explosief (proloog +28, sprint +24, leadout +31) en kan als hij zijn ontwikkeling zich komend seizoen doorzet zomaar een contract bij een grote ploeg afdwingen.

5. William Barta (+183 punten)

William Barta verbeterde zich met 183 punten aanzienlijk en dat was nodig ook. Zijn team CCC hield op te bestaan en de 25-jarige Amerikaan was op zoek naar een onderkomen voor dit seizoen. Die vond hij bij EF Education. Zijn grootste kwaliteit: tijdrijden. In de Vuelta was Barta heel dichtbij etappewinst met een tweede plek in de tijdrit op 1 seconde van Primoz Roglic.

4. Bruno Armirail (+238 punten)

Bruno Armirail verbeterde zichzelf flink in 2020 met 238 punten in de plus. De 26-jarige Fransman van FDJ is een uitstekende tijdrijder en dan vooral de korte varianten (kort +45, proloog +46). Ook liet hij zien zich behoorlijk goed te kunnen handhaven in de bergen (+31).

3. Brandon McNulty (+282 punten)

De 22-jarige Brandon McNulty brak in 2020 definitief door. De Amerikaanse renner van Team UAE verbeterde zich op vrijwel al zijn vaardigheden. McNulty gaat uitstekend tegen de klok, maar bewees zich afgelopen seizoen ook als klassementsrenner met een rappe sprint in een uitgedunde groep. Als hij deze progressie doorzet heeft McNulty alles in huis om een top 10 plek in een grote ronde binnen te slepen.

2. Florian Vermeersch (+303 punten)

Met 303 punten in de plus is Florian Vermeersch de op-een-na grootste stijger van 2020. De 21-jarige Belg van Lotto-Soudal ontwikkelde zich uitstekend. Zijn specialiteiten: korte tijdrit (+42), proloog (+52), kasseien (+44), sprint (+27) en eendagswedstrijden (+28). Vooral zijn 13e plek in Gent-Wevelgem moet de jonge Belg veel vertrouwen geven voor komend seizoen.

1. Joao Almeida (+367 punten)

De absolute nummer 1 is Joao Almeida. De 22-jarige Portugees van Quick Step verbeterde zijn persoonlijke statistieken met maar liefst 367 punten. Niet gek, gezien zijn vele dagen in de roze trui en uiteindelijk een 4e plek in de Giro. Almeida bleek een echte alleskunner, die kan tijdrijden, punchen, sprinten én klim. Een greep uit de indrukwekkende lijst aan progressie: berg (+38), heuvel (+42), tijdrit (+35), sprint (+26) en algemeen klassement (+47).

Datalearning: 10 renners om op te letten dit seizoen

2 reacties

Reageren is gesloten.