Tour Down Under 2020 – Voorspelling algemeen klassement

Geplaatst door

De Tour Down Under begint meer en meer als de start van het wielerseizoen te voelen. Natuurlijk, er gaat niets boven de romantiek van het Belgische voorjaar – met de Omloop Het Nieuwsblad als eerste serenade en de Ronde van Vlaanderen als hoogmis. Maar dat de coureurs een maand eerder ontwaken uit de winterslaap is toch wel heel fijn. Alvast wennen aan die nieuwe gezichten in nieuwe truitjes. En een eerste teken van de nieuwe verhoudingen.

De22ste Tour Down Under begint met een 150 kilometer lange loop met start en finish in Tanunda, een stadje ten noorden van Adelaide. Een kolfje naar de hand van de rappe mannen. De klassementsmannen moeten echt aan de bak in etappe 3 (finish op de korte, maar steile Millbrook Mountain) en etappe 6 (pittige beklimming naar Willunga Hill), zonder dat ze de punchy finale van etappe 2 met finish in Stirling mogen onderschatten.

Tour Down Under 2020 – de favorieten

Maar wie zijn de favorieten voor de Tour Down Under 2020? Voor de berekening hebben we het algoritme iets aangepast en voor 50 procent de resultaten van de afgelopen 3 jaar in Australië meegenomen. Verder: een beetje bergen, veel heuvels, wat sprinten en vooral mannen die bewezen hebben een klassement te kunnen rijden.

De voorspelling van de 💻 :

*** Diego Ulissi, Richie Porte, Daryl Impey

** George Bennett, Rohan Dennis, Luis Leon Sanchez

* Lucas Hamilton, Jay McCarthy, Dries Devenyns, Dylan van Baarle

Zo lijkt de voorspelling van het algoritme aardig te kloppen. Toch zal de eerste plek voor Diego Ulissi licht verbazen. Het parcours is echter op het lijf geschreven van een goed klimmende puncheur als Ulissi. Bovendien doet de 30-jarige Italiaan van UAE Emirates het vaker goed in Australië: 3e in 2014, 11e in 2016, 5e in 2017, 4e in 2018 en 9e in 2019. Hij was ook al een keer de winnaar (2014) en tweede (2016) in Stirling, de aankomstplaats van etappe 2.

Dit plaatst Ulissi dus boven de verwachte namen als de 34-jarige Aussie Richie Porte (winnaar 2017), Zuid-Afrikaan Daryl Impey (winnaar 2018 en 2019), kiwi George Bennett en thuisrijder Rohan Dennis. Verder zouden we zelf Jay Hindley, Chris Harper, Nathan Haas, Ben Hermans en Pavel Sivakov iets hoger inschalen. Romain Bardet en Simon Yates doen ook mee, maar zij laten vrijwel nooit iets zien zo vroeg in het seizoen.

De volledige uitdraai van de data vind je hieronder: 

Tour Down Under 2020 – Voorspelling algemeen klassement

Tour Down Under 2020 – het parcours

 • Etappe 1 – dinsdag 21 januari: Tanunda – Tanunda (150 km)

  Helemaal vlak is het niet, maar een massasprint ligt zwaar voor de hand.
Tour Down Under 2020 - profiel etappe 1
 • Etappe 2 – woensdag 22 januari: Woodside – Stirling (135,8 km)

  Heuvelachtige etappe met een finish voor puncheurs. Dit gaat te zwaar zijn voor types als Viviani.
Tour Down Under 2020 - profiel etappe 2
 • Etappe 3 – donderdag 23 januari: Unley – Paracombe (131 km)

  Eerste etappe waar de klassementsmannen echt uit hun kooi moeten komen. Pittige slotklim!
Tour Down Under 2020 - profiel etappe 3
 • Etappe 4 – vrijdag 24 januari: Norwood – Murray Bridge (152,8 km)

  Massasprint written all over.
Tour Down Under 2020 - profiel etappe 4
 • Etappe 5 – zaterdag 25 januari: Glenelg – Victor Harbor (149,1 km)

  Verraderlijke etappe met veel hoogtemeters. Pure sprinters gaan het zwaar krijgen. Meer voor de goed klimmende sprinters.
Tour Down Under 2020 - profiel etappe 5
 • Etappe 6 – zondag 26 januari: McLaren Vale – Willunga Hill (151,5 km)

  Alle kaarten op tafel voor de klassementsmannen in de slotetappe.
Tour Down Under 2020 - profiel etappe 6